Persoanele care pot introduce actiunea de divort

Actiunea de divort are un caracter strict personal, astfel incat ea nu poate fi introdusa decat de catre soti. Partile sunt obligate sa se infatiseze in persoana in fata instantelor de fond. Aceasta obligatie nu exclude dreptul de aparare prin avocat, care poate asista partea prezenta, dar nu o poate reprezenta in lipsa acesteia.

Art. 614 Cod de procedura civila prevede anumite exceptii de la obligativitatea infatisarii personale a sotilor in fata instantelor de fond. Astfel: "In fata instantelor de fond, partile se vor infatisa in persoana, afara numai daca unul dintre soti:

  • executa o pedeapsa privativa de libertate,
  • este impiedicat de o boala grava,
  • este pus sub interdictie,
  • are resedinta in strainatate.

In aceste cazuri, partile se vor putea infatisa prin mandatar. Mandatarul intr-un proces de divort trebuie sa fie avocat, sau ruda pana in gradul IV, cu una din parti si licentiat in drept

Sotia minora poate introduce singura actiunea de divort deoarece ea dobandeste prin casatorie capacitatea deplina de exercitiu, pe care nu o pierde in cazul in care divortul se pronunta inainte de implinirea varstei majoratului.

Sotul alienat sau debil mintal, atata timp cat nu se face dovada ca nu a avut discernamantul necesar pentru a avea reprezentarea actelor pe care le indeplineste poate introduce singur actiunea de divort si poate figura si ca parat.
Deci, atata timp cat alienatul nu a fost pus sub interdictie, el se bucura de prezumtia capacitatii sale de exercitiu. Daca ulterior introducerii actiunii sotul respectiv isi pierde luciditatea, tutorele sau va putea sa-l reprezinte si sa continue actiunea.