Pensia alimentara

Potrivit Codului Familiei, parintii trebuie sa contribuie deopotriva la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copilului. Faptul incredintarii copilului unuia dintre parinti, chiar daca acesta are mijloace suficiente de trai, nu scuteste pe celalalt perinta de a contribui la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copilului. Ambiii parinti au aceleasi drepturi si obligatii fata de copii lor ( art. 1 alin. 3 C. fam.; art. 97, 101 si 107 C. fam. ).

Instanta de judecata va stabili, prin hotararea de divort, contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala, obligand pe parintele care nu a primit copilul sa plateasca celuilalt parinte sau persoanei careia i-a fost incredintat copilul suma fixata pentru intretinere. In acelasi sens, daca fiecare dintre parinti a primit in grija lui cate un copil, parintele care realizeaza un venit mai mare este obligat sa contribuie si el la intretinerea celuilalt copil, deoarece amandoi copii trebuie sa beneficieze deopotriva de posibilitatile materiale mai largi ale parintelui ce realizeaza un venit mai mare si sa aiba acelasi nivel de trai.
Parintii se pot invoi cu privire la contributia lor la cheltuielile pentru cresterea, educarea, invatatura si pregatirea profesionala a copiilor. Invoiala nu produce efecte daca nu este incuviintata de instanta judecatoreasca ( art. 42 alin ultim C. fam. ).

Pensia de intretinere (pensia alimentara) va fi solutionata sub forma unei cote procentuale din retributia lunara a debitorului si se vor lua masuri de poprire pentru aceasta parte din salariu. Art. 94 din Codul Familiei stabileste urmatoarele cote: pana la o patrime din castigul din munca pentru un copil, o treime pentru doi copii si o jumatate pentru trei sau mai multi copii.

Codul Penal prevede ca neplata cu rea-credinta a pensiei de intretinere (pensie alimentara) stabilita pe cale judecatoreasca se pedepseste cu inchisoare de la unu la trei ani sau cu amenda. Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate iar impacarea partilor inlatura raspunderea penala.


Majorarea pensiei alimentare

Avand in vedere posibilitatile de marire a veniturilor pe care le poate avea parintele caruia nu i s-a incredintat copilul minor, beneficiarul pensiei de intretinere (pensie alimentara) poate solicita prin intermediul parintelui la care locuieste sa fie majorata contributia parintelui la cheltuielile menite sa asigure buna sa dezvoltare (majorarea pensiei alimentare).

Pensia de intretinere majorata (pensia alimentara majorata) se acorda de la data introducerii cererii de majorare la instanta judecatoreasca si se depune spre solutionare la instanta de la domiciliul minorului.


Renuntarea la pensia alimentara

Renuntarea la pensia de intretinere, care constituie un drept al copiilor, nu poate fi ratificata decat daca s-ar constata ca posibilitatile materiale ale parintelui care a renuntat sunt suficiente pentru a asigura copilului cele mai bune conditii de trai. Schimbarea situatiei materiale a parintilor sau a nevoilor copilului justifica modificarea contributiei parintilor stabilita prin hotarare judecatoreasca sau prin invoiala parintilor.