Masuri provizorii in cadrul procesului de divort

Tinand seama ca procesul de divort dureaza un anumit timp, care, in general, este mai lung cand exista copii minori, timp in care situatia de drept nu mai corespunde cu situatia de fapt, legea permita luarea unor masuri vremelnice in cursul judecarii procesului de divort.

In conformitate cu art. 613 C. proc. Civ., instanta poate lua , pe tot timpul procesului, prin ordonanta presedintiala, masuri vremelnice cu privire la:

  • incredintarea provizorie a copiilor minori. Criteriul dupa care se va conduce instanta pentru a decide in aceasta privinta, il constituie interesul minorului.
  • obligatia de intretinere. Pe timpul procesului de divort, cand relatiile dintre soti au incetat in fapt a fi normale, se ridica problema pensiei de intretinere pe care un sot trebuie sa o asigure celuilalt sot, sau pentru copii minori.
  • folosinta locuintei.
  • alocatia de stat pentru copii.

Atunci cand nici unul dintre soti nu cere luarea masurilor provizorii corespunzatoare cu privire la incredintarea copiilor minori, instanta le va pune din oficiu in discutia partilor .De asemenea, daca sotia este bolnava, se poate acorda pensia de intretinere si fara citarea partilor.

Daca ambele parti solicita instantei ca hotararea prin care se pronunta divortul sa nu se motiveze, hotararea nu se va motiva ( art. 617 alin. 2 C. proc. Civ. ). Acest lucru este posibil si in cazul in care divortul se pronunta pe baza acordului partilor, cand instanta va dispune desfacerea casatoriei fara a pronunta divortul din vina unuia sau a ambilor soti ( art. 617 alin. 3 C. proc. Civ. ).

Daca din dovezile administrate reiese culpa ambilor soti, divortul se va pronunta din vina comuna, chiar si in cazul in care nu s-a promovat cerere reconventionala. Culpa concurenta a sotului reclamant trebuie sa fie grava si bine stabilita, incat, ea singura sa poata duce la desfacerea casatoriei. Instanta de judecata nu poate desface casatoria din motive imputabile exclusiv reclamantului, astfel ca, actiunea se respinge. Divortul se poate pronunta din vina exclusiva a sotului reclamant daca paratul a introdus cerere reconventionala ori actiune de divort si, in urma probelor administrate cererea principala a fost respinsa iar cererea reconventionala ori actiunea de divora a paratului a fost admisa.

In cazurile in care divortul este cerut pentru alienatie mintala ori debilitate mintala cronica sau pentru o boala grava si incurabila survenita inainte sau in timpul casatoriei, ori pentru disparitia judecatoreasca declarata a paratului, instanta urmeaza, ca si in cazul divortului prin acord, sa constate desfacerea casatoriei fara a mai pronunta divortul din vina sotului parat.

Daca in cursul procesului de divort, chiar in instanta de recurs, unul dintre soti a decedat, instanta va inchide dosarul, casatoria incetand prin deces, in cazul in care unul dintre soti a decedat dupa pronuntarea sentintei de divort, dar pana la data introducerii recursului de catre celalalt sot impotriva acelei sentinte, casatoria a incetat prin decesul sotului, nu s-a desfacut prin divort, in aceasta situatie, recursul nu poate fi anulat ca netimbrat, deoarece nu se mai pune problema desfacerii casatoriei prin divort; se impune admiterea recursului si modificarea sentintei, in sensul inchiderii dosarului. Daca sotul a decedat inaintea ramanerii definitive a hotararii de divort instanta urmeaza a modifica hotararea de desfacere a casatoriei partilor, prin moartea sotului. Instanta va comunica hotararea din oficiu serviciului de stare civila, pentru a se face mentiunea pe marginea actului de casatorie.