Divort din culpa exclusiva a unuia dintre soti

Prezenta reclamantului la termenul de judecata este obligatorie. In cazul in care reclamantul lipseste in mod nejustificat, chiar daca paratul se infatiseaza, instanta va respinge cererea ca nesustinuta.

Cererea de divort se judeca in sedinta publica. Instanta va putea sa dispuna insa judecarea in camera de consiliu, daca va aprecia ca prin aceasta s-ar asigura o mai buna judecare sau administrare a probelor.

In cazul in care ambii soti sunt de acord si sunt indeplinite conditiile prevazute de lege, la prima zi de infatisare este posibila schimbarea cererii de divort din culpa exlusiva in divort prin acord.

Motivele pentru a se pronunta divortul din culpa exclusiva a unui sot (relatiile extraconjugale, violenta conjugala, verbala, alcoolismul, neindeplinirea obligatiilor conjugale etc.) pot fi dovedite prin urmatoarele mijloace de proba: inscrisuri, certificate medico-legale, interogatorii, marturii.

Prin probele administrate, trebuie dovedita culpa exclusiva a sotului parat in proces sau a reclamantului - parat in cazul cererii reconventionale. Toate cele dovedite trebuie sa arate ca este relatiile de familie sunt grav si iremediabil vatamate, fiind imposibila continuarea casatoriei si ca nu exista posibilitate de impacare intre soti.

Instanta poate sa pronunte divortul din culpa ambilor soti, chiar atunci cand numai unul din ei a facut cerere, daca din dovezile administrate reiese vina ambilor soti.

In cazul in care din probele administrate reiese numai culpa reclamantului, iar sotul parat nu a formulat cerere reconventionala, cererea de divort formulata de reclamant va fi respinsa ca neintemeiata.

Reclamantul poate renunta la cerere in tot cursul judecatii inaintea instantelor de fond, chiar daca paratul se impotriveste. Renuntarea reclamantului nu are nici o inraurire asupra cererii reconventionale formulate de parat.

Actiunea de divort se va stinge prin impacarea sotilor in orice faza a procesului, chiar daca intervine in instanta de apel sau de recurs.
Hotararea prin care se pronunta divortul nu se va motiva, daca ambele parti solicita instantei aceasta.
Termenul de apel, precum si cel de recurs este de 30 zile si curge de la comunicarea hotararii.

Stabilirea culpei unuia din soti sau a ambilor are importanta in ceea ce priveste anumite aspecte ale divortului si anume:
- sotul nevinovat de desfacerea casatoriei este indreptatit sa primeasca, in anumite conditii si pentru o perioada de timp, o pensie de intretinere de la sotul vinovat;
- culpa exclusiva a sotului reclamant atunci cand sotul parat nu a solicitat, la randul sau, divortul, are drept efect respingerea actiunii de divort;
- copii rezultati din casatorie pot fi incredintati si sotului din a carei culpa s-a pronuntat divortul, intrucat un sot rau nu este obligatoriu si un parinte rau, dar printre factorii care se vor lua in considerare de catre Instanta de judecata la stabilirea custodiei va fi si culpa sotilor in desfacerea casatoriei;
- hotararea de divort poate constitui un mijloc de proba pentru dovedirea ingratitudinii sotului din a carui culpa s-a pronuntat divortul, atunci cand celalalt sot decide revocarea unei donatii efectuate in timpul casniciei;
- mentionarea in hotararea de divort a sotului culpabil de destramarea casniciei are importanta sub aspect moral, social si educativ.
Din cele precizate, reiese faptul ca, in cazul unui cereri de divort din motive temeinice, sotul nevinovat este protejat si avantajat.