Divort cu copii minori

Daca din casatorie au rezultat copii minori, divortul prin acord nu mai poate avea loc.

In cazul in care exista copii minori, se pune problema incredintarii acestora. Instanta judecatoreasca este obligata, chiar daca nu exista o cerere expresa a sotilor in acest sens, sa se pronunte, prin hotararea de divort, si asupra incredintarii copiilor minori, pentru a se evita introducerea ulterioara a unei noi actiuni, ceea ce nu ar fi in interesul copiilor minori, care nu pot fi lasati fara ingrijire si intretinere.

Legea impune ca, in cadrul procesului de divort, sa fie avute in vedere cu prioritate drepturile si interesele legitime ale copiilor minori. Criteriul dupa care se va calauzi instanta pentru a decide cu privire la incredintarea copiilor minori este interesul acestora.

Pentru a decide cu privire la incredintarea copiilor minori, instanta de judecata este obligata sa asculte pe parinti, autoritatea tutelara si pe copii care au implinit varsta de 10 ani.

Astfel, cand sotii au copii minori si au decis sa divorteze:

  • Parintii se inteleg si pot divorta prin intelegere (divortul sa fie pronuntat din culpa comuna), stabilind si celelate aspecte accesorii divortului: numele sotilor dupa divort, incredintarea copiilor minori, cuantumul pensiei de intretinere. Se pot invoi cu privire la incredintarea copiilor minori, dar aceasta invoiala nu produce efecte daca nu este incuviintata de instanta judecatoreasca, pentru a se verifica daca invoiala corespunde intereselor copiilor. Invoiala parintilor cu privire la incredintarea copiilor nu este obligatorie pentru instanta de judecata.
  • Nu se inteleg si dau nastere unui proces de divort de durata, costisitor si plin de incarcatura emotionala, atat pentru ei cat si pentru copii.

Indiferent de situatie, cand sotii au copii minori, instanta va dispune citarea si ascultarea autoritatii tutelare care va face o ancheta sociala la domiciliul actual al copilului si la domiciliul unde ar putea fi dus daca va fi incredintat sotului care se muta din domiciliul comun.

In cazul existentei unor motive temeinice, datorate de cele mai multe ori imoralitatii ori comportarii parintilor, copii minori pot fi incredintati unor rude sau altor persoane, dar numai cu consimtamantul acestora, ori a unor institutii de ocrotire.