Ancheta sociala in divort

In cazul in care cei doi soti care au decis sa divorteze au copii minori, instanta va dispune si citarea si ascultarea Autoritatii Tutelare. Instanta nu va putea pronunta o hotarare in acel proces de divort fara efectuarea unei anchete sociale de catre Autoritatea Tutelara. Incredintarea copilului minor unuia dintre parinti, unor rude sau unor institutii de ocrotire, in cazul divortului se dispune de catre instanta judecatoreasca numai dupa ascultarea Autoritatii Tutelare.

Raportul de ancheta sociala retine date privind conditiile in care este crescut minorul, cine si cu ce contribuie la ingrijirea, cresterea, educarea lui, de care dintre parinti este atasat mai mult

Raportul de ancheta sociala are in vedere doar aceste aspecte privind minorul si incredintarea lui, neputand fi utilizat pentru dovedirea motivelor de divort.

Judecatorul va aprecia aceasta proba in raport cu celelalte, el nefiind obligat sa urmeze indicatiile privind incredintarea minorului catre un parinte sau altul.


Ancheta sociala si Autoritatea Tutelara in divort

Ancheta sociala se efectueaza la domiciliul actual al copilului si la domiciliul unde ar putea fi dus daca va fi incredintat sotului care se muta din domiciliul comun.

Daca minorii au implinit varsta de 10 ani, in vederea incredintarii lor, vor fi ascultati de catre instanta de judecata in camera de consiliu, in mod obligatoriu, chiar si in lipsa parintilor pentru a se consemna si dorinta lor cu privire la parintele la care ar vrea sa ramana.


Avocatul si ancheta sociala

Prezenta avocatului cu ocazia efectuarii anchetei sociale este recomandata pentru protejarea intereselor minorului.